Galvaniz kaplama, pas ve korozyonu önleyen metal için koruyucu bir kaplamadır. Ayrıca neme ve diğer hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Galvanizleme, korozyona, hava koşullarına ve diğer dış etkenlere karşı mükemmel bir koruma sağlar. Galvanizleme işleminin boya veya toz kaplamalara göre daha dayanıklı olduğu da bilinmektedir.
Galvanizli kaplama, çeliği, demiri ve dökme demiri pasa, korozyona, lekelere ve hava koşullarına karşı koruyan bir kaplama türüdür. Ayrıca metal yüzeyinde oksidasyon sürecini engelleyerek pas oluşumunu da engeller. Dolayısıyla bu tarz uygulamalar uzunca süreden bu yana tavsiye edilmektedir.
Galvaniz kaplama, çelik veya demir gibi metalden yapıldığı sürece her türlü yüzeye uygulanabilir. Bu, çit, çatı kaplama, işaretler ve diğer dış mekan aksesuarları gibi dış mekan uygulamaları için ideal olduğu anlamına gelir. Özellikle uzun ömürlü bir kullanım noktasında çözüm odaklı seçenekler sunan galvaniz kaplama her zaman popüler bir konumda yer almaktadır.
Galvaniz kaplamanın iki katmanı vardır. Bunlar; çinko veya çinko alaşımından bir iç katman ve krom veya krom alaşımından bir dış katmandır. İlk kat, nemli ortamlarda paslanmaması için metal yüzeye uygulanır. İkinci kat, ısıya, neme ve kimyasallara karşı ek koruma için birincinin üzerine uygulanır.
Galvaniz kaplama, şantiyenizi, deponuzu veya binanızı korozyon ve paslanmaya karşı korumak için en iyi çözümlerden biridir. Ayrıca beton, metal veya ahşap projelerinize son bir dokunuş katmanın harika bir yoludur. Galvanizli kaplama, metal yüzeyleri korozyon ve pastan korumanın etkili bir yolu olarak onlarca yıldır kullanılmaktadır. Burada kaplamadan istenilen etkiyi elde etmek için mutlaka alanında uzman olanlar tarafından hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Bu tarz uygulamalar; metal bir yüzeye çinko uygulanarak ve ardından üzerine koruyucu bir son kat uygulanarak yapılır. Sonuç, aksi takdirde metal yüzeye zarar verebilecek neme ve diğer elementlere karşı aşılmaz bir bariyerdir. Galvaniz kaplama, çelik ve demire uygulanan, korozyona karşı dayanıklı hale getiren bir kaplamadır. Çinko kaplı çelik veya galvanizli çelik olarak da adlandırılır.
Galvanizleme işlemi, metalin altındaki metali korozyondan koruyan bir dış tabaka oluşturan erimiş çinko banyosuna daldırılmasını içerir. Galvaniz kaplamalar, çelik yüzeyler üzerine koruyucu bir çinko tabakası uygulama işlemidir. Esas olarak denizcilik ve mimari uygulamalarda çeliğin korozyona karşı korunması için kullanılır. Genel olarak galvaniz kaplamanın amacı;
Yangının yayılmasını önlemek
Pas ve korozyona karşı koruma sağlamak
Taşıma sırasında yiyeceklerin soğumasını önlemek
Tekerlekler veya dişliler gibi aşınmaya karşı koruyucu bir tabaka sağlamak
Galvanizleme işlemi, kaplanacak çeliğin erimiş çinko alaşımı banyosuna daldırılmasını içerir. Ortaya çıkan kaplama, alttaki çeliği oksidasyondan koruyan çok ince, yoğun ve oldukça yapışkan bir çinko tabakasıdır. Galvanizlemenin en yaygın uygulaması çeliği paslanmaya veya korozyona karşı korumak için kaplamadır.
Galvaniz kaplamalar, mükemmel korozyon direnci özellikleri ve elementlere karşı dayanıklılıkları nedeniyle mimari ve deniz ortamlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Tuzlu su veya hava kirliliği ile korozyona karşı dirençleri nedeniyle bakım maliyetlerinin yüksek olduğu köprüler, tanklar, gemiler ve diğer büyük yapılarda kullanım için idealdirler.
Galvaniz kaplama, demir veya çeliğe koruyucu bir kaplama uygulama işlemidir. Galvanizleme veya galvanizleme olarak da adlandırılır. Bu kaplama paslanmayı ve korozyonu önlemeye yardımcı olur. Galvaniz kaplama, demir ve çeliğin çinko ile kaplanarak aşınmasını ve paslanmasını önler. Çinko, altta yatan metal yerine paslanan bir anot görevi görür. Bundan dolayıdır ki bu tarz uygulamalar her zaman önerilmektedir.